Blog

Nieuwe kozijnen laten zetten

Nieuwe kozijnen laten zetten

Na een tijdje zijn je kozijnen wel aan vervanging toe. Zeker als je nog houten kozijnen hebt, zul je wel eens zien dat kozijnen geverfd moeten worden of zelfs gaan rotten. Je kunt allerlei materialen tegenwoordig kiezen. Naast houten kozijnen heb je bijvoorbeeld ook kunststof kozijnen of aluminium kozijnen. Vooral kunststof kozijnen worden steeds meer gebruikt vanwege hun gunstige isolatiewaarde. Binnen deze kunststof kozijnen is er daarnaast een nieuw soort kozijn: de DPC kozijnen.

Wat is DPC?

Veel mensen denken dat DPC staat voor het type kunststof dat gebruikt wordt om deze folie te produceren. Dit is niet het geval. DPC staat voor Damp Proof Course oftewel een waterdichte doorlopende laag. Deze laag vind je in bijvoorbeeld funderingen, muurlateien en kozijnaansluitingen. De laag DPC folie moet naadloos aansluiten in deze zaken om optrekkend vocht tegen te gaan.

Wat is het voordeel van DPC?

Het grote voordeel van DPC is reeds genoemd, namelijk het is een waterkerend product. Het beschermt constructies tegen optrekkend en opstijgend vocht. Er zijn nog andere voordelen verbonden aan DPC. Naast vocht weert het ook zuren uit grondwater en bouwmaterialen. DPC is namelijk een soepele en buigzame soort kunststof, waardoor het prima geschikt is om kieren en naden te dichten. De wafelstructuur maakt een betere hechting eveneens mogelijk. Tevens is het een milieuvriendelijk en duurzaam product. De polyethyleen is namelijk perfect recyclebaar. Bij productie en verbranding komen er bovendien geen schadelijke of giftige stoffen vrij. Het is daarnaast rottingsvrij, dus er is weinig onderhoud aan nodig. Als laatste kan het materiaal tegen hoge belasting.

Zelf vastmaken?

Doordat DPC folie bestaat uit polyethyleen is het vrij moeilijk zelf vast te plakken. Waar nodig kun je de folie zelf monteren met behulp van nietjes in combinatie met een bitumineuze kit of butylband. Over de nietjes kun je het beste dan nog een zogenaamde loodstrip plaatsen. Het folie is wel goed te snijden met een stanleymes. Houd hierbij rekening dat je werkt met overmaat, want het materiaal kan nog krimpen. 

DPC kopen

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van DPC? Schaf dan nu jouw folie aan. Het DPC folie is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Zo heb je rollen van vijftig meter bij 25 centimeter of rollen van vijftig meter bij 120 centimeter. Heb je nog een vraag over DPC in het algemeen, dan kun je altijd de verkopers van DPC raadplegen, zoals bij morgofolietechniek.com.

Author: Redactie