Blog

Extra aflossen op je hypotheek: zo doe je dat!

Extra aflossen op je hypotheek: zo doe je dat!

Extra aflossen op je hypotheek: zo doe je dat!

Maandelijks betaal je een deel van de hypotheekschuld af. Als je wat meer te besteden hebt kan het aantrekkelijk zijn om een extra deel alvast af te lossen. Dan betaal je een extra bedrag en daalt jouw hypotheekschuld. Dit is interessant omdat jouw restschuld naar beneden gaat en daardoor jouw maandlasten lager worden. Let er wel op dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Het geld zit dan ‘vast’ in je huis en ook kunnen eventuele toeslagen omlaag gaan. Hypotheek advies Apeldoorn licht jou graag in over de consequenties van een extra aflossing. Maar hoe kun je überhaupt extra aflossen op je hypotheek?

Kosteloos aflossen

Er bestaat een mogelijkheid om extra af te lossen van jouw hypotheek, maar hier zit vaak wel een maximum aan. Het zal gaan om een bepaald percentage per jaar van het totaal geleende bedrag. Doorgaans is dit 10% of 20%. Wil je meer dan dit aflossen? Dan zul je daar een vergoeding voor moeten betalen. Het is dan ook de vraag of dit nog wel aantrekkelijk is. Bekijk dus goed welke eisen jouw hypotheekvoorwaarden hier aan stellen.

Een eenmalig bedrag of maandelijks meer betalen

Ook de wijze waarop je extra kan aflossen staat in de hypotheekvoorwaarden. Dit kan namelijk per hypotheek verschillen. Vaak kan er gekozen worden tussen betaling van een eenmalig bedrag of een extra bedrag bij de maandelijkse bijdrage. Dit kan je zelf aangeven. Vaak gaat de betaling op eenvoudige wijze via bijvoorbeeld de betalingsapplicatie van de bank. Let er dus wel op dat een extra aflossing financiële consequenties met zich mee kan brengen.

Author: Redactie