Blog

Een arbodienst inschakelen: de sleutel tot effectief verzuimmanagement

Een arbodienst inschakelen: de sleutel tot effectief verzuimmanagement

Het is voor de werkgever van elk bedrijf belangrijk om te zorgen voor een werkplek die zowel gezond als veilig is voor alle werknemers. De Arbodienst gaat na in hoeverre er aan de regelgeving wordt voldaan omtrent dergelijke zaken, waaronder voornamelijk ook verzuimmanagement. In de tekst hieronder kom je te weten wat de rol is van de Arbodienst en waarom je de Arbodienst in moet schakelen als het gaat om effectief verzuimmanagement.

Wat is de Arbodienst en wat doet het?

De arbodienst biedt professionele hulp voor bedrijven om ervoor te zorgen dat werknemers (en werkgever) gezond en veilig kunnen werken op de werkvloer. De Arbodienst werkt nauw samen met bedrijven en bedrijfsartsen om problemen te voorkomen en op te lossen als het gaat om de gezondheid en veiligheid. Naast de veiligheid en gezondheid focust de Arbodienst zich ook op zaken als re-integratie, effectief verzuimbeheer en het verstrekken van deskundig advies aan werknemers en werkgevers.

Wat is verzuimmanagement?

Verzuimmanagement is een onderdeel binnen een bedrijf dat zich richt het effectief beheren en verminderen van het verzuim van personeel. Denk hierbij niet alleen aan het registreren van afwezigheid van werknemers, maar ook het analyseren van de oorzaken van het verzuim en het implementeren van preventieve maatregelen om verzuim te voorkomen. Dankzij effectief verzuimmanagement kan een bedrijf ervoor zorgen om de productiviteit te behouden. Een effectief verzuimmanagement draagt bij aan een gezonde en veilige werkomgeving, maar het stimuleert ook de betrokkenheid van medewerkers en het bevordert een positieve cultuur op de werkvloer.

De rol van de Arbodienst bij effectief verzuimmanagement

Als het gaat om verzuimmanagement, dan kan de Arbodienst worden ingeschakeld voor effectief beheer. De Arbodienst is namelijk gespecialiseerd in zaken als gezondheid en veiligheidsomstandigheden op de werkvloer en kan werkgevers hierdoor optimaal helpen bij het opstellen en uitvoeren van een effectief verzuimbeleid. Hier komt bij dat de Arbodienst samenwerkt met werkgevers, werknemers, maar ook bedrijfsartsen en andere specialisten om ervoor te zorgen dat het verzuim beperkt wordt tot een minimum. Andere rollen van de Arbodienst zijn het beoordelen van de arbeidsomstandigheden, het evalueren van mogelijke risico’s en advies geven over preventieve maatregelen om verzuim te voorkomen.

Andere tips effectief verzuimmanagement binnen bedrijven

Om ervoor te zorgen dat mensen minder vaak ziek zijn op het werk, zijn er een aantal maatregelen die getroffen kunnen worden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat werknemers zich goed voelen op hun werkplek, waaronder ergonomische stoelen en het inlassen van voldoende pauzes. Andere tips zijn een effectieve communicatie tussen de werkgever en werknemer, het bieden van de mogelijkheid om flexibel en op afstand te kunnen werken, de implementatie van preventieve gezondheidsprogramma’s en het stimuleren van een gezonde levensstijl.

Author: Redactie